Archiv aktualit 2019


Vánoční prodejní výstava

4. prosince 2019

Fotografie na galerii Škamen
Fotografie z fotokoutku

Oslavy výročí 17. listopadu

4. listopadu 2019



Fotografie na galerii Škamen

Zápis z valné hromady konané dne 17.11.2019

1. listopadu 2019

Děkujeme všem členům spolku i hostům za účast na valné hromadě a za jejich podněty.

   Zápis z valné hromady    Příloha č.1 - Prezenční listina    Příloha č.2 - Zpráva o činnosti    Příloha č.3 - Rozvaha    Příloha č.4 - Výsledovka    Příloha č.5 - Plán činností na rok 2019/2020    Příloha č.6 - Rozpočet    Příloha č.7 - Usnesení valné hromady

Projednáno bylo:

  • Činnosti spolku za rok 2018/2019
  • Návrh činnosti na rok 2019/2020
  • Rozpočet a členská základna spolku


Pozvánka na valnou hromadu

25. září 2019

Zveme Vás na valnou hromadu spolku, která se bude konat dne 17. října 2019 od 18 hodin v ZŠ bratří Fričů Ondřejov na adrese Nám. 9. května 68, Ondřejov.

Pozvánka na valnou hromadu


VZPOMÍNKA NA UDÁLOSTI KOLEM 17. LISTOPADU 1989

11. října 2019

Máte doma něco, co je spojené s listopadovými událostmi 1989? Noviny z té doby (i Rudé právo z doby před listopadem), časopisy, plakáty, fotky, transparenty, placky, odznaky a stužky na kabát, cokoli, co by pomohlo připomenout si předlistopadové, listopadové a prosincové dny toho roku?

Spolek ŠKAMNA Ondřejov ve spolupráci se základní a mateřskou školou připravuje u příležitosti 30. výročí 17. listopadu 1989 vzpomínkovou oslavu v Ondřejově. Její součástí má být i výstava, kde bychom si události a atmosféru těch dnů rádi připomněli. A k tomu uvítáme právě i Vaši pomoc – vše, co nám zapůjčíte, rádi na výstavě použijeme. Zkuste si vzpomenout, co máte doma a podělte se o to s dospělými i dětskými návštěvníky naší společné oslavy.

O bezpečí exponátů bude postaráno.

Pokud máte zážitky, o které byste se chtěli podělit, pokud jste byli signatáři Charty 77, disidenty, nebo máte na listopadové dny a události související jen nějakou silnou vzpomínku a chtěli byste se o své zážitky, zkušenosti, vzpomínky podělit u mikrofonu naživo, na kameru nebo alespoň písemnou formou, dejte nám prosím také vědět.

OZVĚTE SE A POMOZTE NÁM I DĚTEM ZACHOVAT A PŘEDAT KUS NOVODOBÉ HISTORIE NAŠÍ ZEMĚ.

Děkujeme

Spolek ŠKAMNA Ondřejov

Kontaktujte nás na skamna@centrum.cz, mpacovsky@seznam.cz nebo tel. 602 410 554, 602 373 784;


Ozvěny z ozvěn

10. října 2019

Škola v přírodě
Jedem dál...


Zápisy o hlasování a zasedání představenstva Spolku ŠKAMNA Ondřejov

10. října 2019

Zápis o hlasování představenstva Spolku ŠKAMNA Ondřejov mimo zasedání 29.9.2019
Zápis z 9. jednání představenstva Spolku ŠKAMNA Ondřejov 12.9.2019
Zápis z 10. jednání představenstva Spolku ŠKAMNA Ondřejov 26.9.2019


Přehled činnosti spolku ve školním roce 2018/2019

10.9.2019

 Činnosti spolku ve formátu pdf


9. ŠKOLNÍ PLES ZŠ BRATŘÍ FRIČŮ ONDŘEJOV

Už týden hledám slova, kterými bych vystihla letošní ples, a přemýšlím, kolik rodičů mělo ten večer podobně zjitřené pocity jako já.

Letošní ples se mě totiž netýkal jen jako jednoho z organizátorů ze Spolku Škamna. Letos jsem „směla“ být především hrdým rodičem jednoho loučícího se deváťáka a jednoho prvňáčka, který byl při slavnostním stužkování oficiálně přijat mezi žáky zdejší základní školy.

Se směsicí dojetí a hrdosti jsem sledovala již dopolední přípravy v sále SKC, který deváťáci společně se svou třídní učitelkou a dobrovolnicemi ze Spolku Škamna slavnostně vyzdobili. Přiznám se, že první slzy toho dne jsem uronila již během generální zkoušky na předtančení 9 .třídy. Úsměv na tváři mi naštěstí hned vzápětí vykouzlilo nakažlivě energické a rozverné taneční vystoupení letošních prvňáčků.

Po vyčerpávajících dopoledních přípravách zbývalo posledních pár hodin do plesu. Čas dát se do gala…

Jsem moc hrdá na to, jak dobře se náš spolek za dva uplynulé roky sladil! Jsem vděčná za to, že je stále o něco více a více rodičů, kteří jsou ochotni obětovat svůj volný čas a zapojit se do často velmi náročné organizace našich akcí. Jen díky všem těmto skvělým lidem jsem si mohla já i ostatní hosté užít báječný večer bez starostí o průběh akce. U vstupu všechny vítala usměvavá Zuzana Mašková, za barem pak po celý večer neztráceli dobrou náladu Dan Mašek a Zdeněk Hobík. O trvalý přísun sladkého se postaraly naše dámy Klára Ramsden a Hana Zichová, která také zajistila veškeré květiny a květinovou výzdobu plesu. Jana Řezníčková, Hana Schwarzová, Jana Sloupová a Eliška Hajdekrová nás po celý večer zásobovaly obloženými talíři a grilovanými klobáskami. Velké dík patří paní Tesaříkové, s jejímž laskavým svolením jsme mohli opět využít kavárnu SKC! Pro mnohé z nás nezapomenutelný večer zachytila ve fotografiích Eva Kortusová. A na hladký a bezpečný průběh plesu dozíral „přísným okem“ Kevin Švec.

My rodiče jsme si tedy už jen vychutnávali skvělou atmosféru plesu. Nadšeně jsme tleskali (vice než) deseti malým černouškům – prvňáčkům, kteří nás všechny rozvlnili v rytmu známé písničky. Nedlouho poté, všichni již krásně oblečeni, nastupovali ke slavnostnímu stužkování. Pro prvňáčky tím slavnost pomalu končila, deváťákům však jejich večer teprve začínal. A začal opravdu skvěle!

Předtančení na hudbu Michaela Jacksona připomnělo všem rodičům jejich náctileté období a bylo proto po zásluze odměněno bouřlivým potleskem. Ve chvíli, kdy se uprostřed sálu objevil živý strom ozdobený fotkami ze společných čtyř let na druhém stupni, zjihlo jistě i matematické srdce třídní učitelky Věry Hudcové, které jinak krvácí, když její deváťáci nezvládají ani základní matematické operace. Srdce nás rodičů se dojímalo o něco později při slavnostním šerpování 9. třídy, po němž následovala dlouho očekávaná chvíle, kdy nás mladé dámy a mladí muži, již téměř středoškoláci, vyzvali k prvnímu tanci.

Celý večer jsme se ani chvíli nenudili. Ať už při dalším vystoupení 9. třídy, která s vtipnou nadsázkou zopakovala svůj taneční výstup z prvního školního plesu z roku 2010, kdy zde vystoupili jako prvňáčci. Nebo při dražbě paštikového dortu, který byl vydražen za neuvěřitelných 9 tisíc korun ve prospěch Dětského domova ve Strančicích. Napjatě jsme sledovali i losování tomboly, do které nám sponzoři, uvedení na našich webových stránkách, věnovali nemálo krásných cen. Za to, že se všechny výhry dostaly ke svým majitelům, děkujeme Lucii Diasové a Lucii Hobíkové, které výdej tomboly zajišťovaly.

Stejně jako v loňském roce nás i letos celým plesem hladce provedla pohotová moderátorka Pavla Hudcová a výborná kapela Gurmania Band. Skvělý večer zakončilo ještě vtipné předpůlnoční vystoupení deváťáků a jejich třídní učitelky. A jak naznačily jejich pyžamové převleky – bylo načase jít spát.

Všem deváťáků a jejich rodičům, přítomným členům učitelského sboru a všem členům Spolku Škamna patří ještě dík za nezbytný úklid sálu a přilehlých prostor!

Za rok se těšíme na shledanou!

Za Spolek Škamna Ondřejov, Marie Foltánková

Více fotografií na galerii základní školy       Fotografie z fotokoutku na galerii Škamen


Zápis o hlasování představenstva Spolku ŠKAMNA Ondřejov mimo zasedání 9.7.2019

10.7.2019

 Zápis z hlasování ve formátu pdf

Představenstvo Spolku ŠKAMNA Ondřejov souhlasí s poskytnutím částky do 3 000,- Kč na částečnou úhradu lektora volného času v rámci


Zápis o hlasování představenstva Spolku ŠKAMNA Ondřejov mimo zasedání 22.6.2019

25.6.2019

 Zápis z hlasování ve formátu pdf

Představenstvo Spolku ŠKAMNA Ondřejov souhlasí s poskytnutím částky do 1 000,- Kč pro třídy 1. stupně


9. ŠKOLNÍ PLES ZŠ bratří Fričů Ondřejov

který se bude konat

v pátek 24. května 2019 od 18 hodin v SKC Ondřejov.

Vážení rodiče a přátelé školy,
žáci 9. ročníku a pořadatel Spolek ŠKAMNA Ondřejov Vás zvou na nekuřácký ples.

Čeká Vás pestrý program: stužkování prvňáčků a šerpování deváťáků, předtančení a další vystoupení i bohatá tombola.

Vstupenky na stání v ceně 80 Kč si můžete objednat na našem e-mailu skamna@centrum.cz nebo telefonicky nebo sms zprávou na telefonu 777 217 099 (Marie Foltánková). Vstupenky a místenky k sezení jsou již vyprodané (přednostní právo na jejich koupi měli celkem pochopitelně žáci 9. ročníku).

Doporučujeme zakoupit si v předprodeji i občerstvení a to stejným způsobem.

Objednané vstupenky i občerstvení zaplaťte bankovním převodem na účet spolku (224133275/0300). Do zprávy pro příjemce vložte své jméno a heslo „ples“.

Za zakoupení vstupenek a občerstvení na plese Vám předem děkujeme.

Výtěžek z plesu bude použit na financování mimoškolních vzdělávacích a zájmových aktivit dětí ZŠ.

Vám i Vašim dětem přejeme příjemnou zábavu.


Poděkování sponzorům 9. ŠKOLNÍHO PLESU ZŠ bratří Fričů Ondřejov a Spolku ŠKAMNA Ondřejov

Děkujeme všem sponzorům a dárcům za projevenou podporu!


_________________________________________________________________________________________________________________________

VELIKONOČNÍ JARMARK 2019

19.4.2019

Letošní Velikonoční jarmark se uskutečnil v soboru 13. dubna a organizátorem byl poprvé náš spolek.

Pro pořádání jarmarku jsme rovněž poprvé zvolili místo prostor školy velký sál  SKC. Podařilo se nám zajistit hojnou účast vystavovatelů, a to jak tradičních, tak nových. Snažili jsme se o široké spektrum nabízených produktů i služeb, aby si každý návštěvník přišel na své. Nechyběly samozřejmě ani stánky školní družiny a školního klubu s tradičně nápaditými a originálními výrobky. Celkem se jarmarku zúčastnilo 22 vystavovatelů.

Náš spolek se kromě organizace celé akce ujal kompletně i přípravy a prodeje občerstvení. Členky spolku Jana Řezníčková, Hanka Schwarzová, Klára Ramsden, Andrea Pačovská a Marie Foltánková opět předvedly své kulinářské umění, takže návštěvníci měli i letos možnost ochutnat domácí velikonoční jidáše, škvarkovou pomazánku s vynikajícím domácím chlebem, domácí tvarohové, povidlové a makové koláče, bábovku, lívance a spoustu dalších dobrot. Vařila se káva a čaj, čepovala malinovka a další nápoje. Nechyběli ani krásně zdobení a chutní velikonoční zajíčci Jany Vrzáčkové.

K celkovému zdaru jarmarku přispěly i tvůrčí dílničky pro děti vedené rovněž našimi členkami Janou Sloupovou, Klárou Ramsden, Zuzkou Škopkovou a Evou Kortusovou. Mnoho našich ratolestí si tak zkusilo uplést vlastní pomlázku či vytvořit pomocí netradiční výtvarné techniky úžasné barevné obrázky.

Návštěvníků všech věkových kategorií přišlo opravdu hodně a většina si spokojeně odnášela nakoupené drobnosti a dárky. Ve 13 hodin jarmark skončil, ne ale práce našich členů. Bleskově, a právě včas před dalším programem v SKC, se podařilo sál uklidit a uvést do vzorného pořádku.

Všem členům spolku, kteří se podíleli na přípravě, organizaci a uskutečnění letošního jarmarku, děkujeme a skládáme velký hold. A přestože největší část práce na svých bedrech nesou stále členové „jádra“, velmi nás těší, že se do organizace této i dalších akcí zapojuje stále větší počet našich členů. Přidejte se také.

Děkujeme samozřejmě také všem návštěvníkům, kteří si přišli nakoupit vystavené zboží nebo jen potěšit oko a případně chuťové buňky, a podpořili tak finančně nebo i jen morálně naši práci pro spolek a tím pro naše děti a základní školu.


Za Spolek ŠKAMNA Ondřejov
Martin Pačovský


Zápis o hlasování představenstva Spolku ŠKAMNA Ondřejov mimo zasedání 17.4.2019

25.4.2019

 Zápis z hlasování ve formátu pdf

Představenstvo Spolku ŠKAMNA Ondřejov souhlasí s poskytnutím částky do 3 000 Kč na nákup občerstvení a nezbytného vybavení pro dobrovolné pracovníky brigády na školním pozemku, kterou spolek pořádá dne 27.4.2019.


ŠKOLA V PŘÍRODĚ aneb PŘIJĎTE POMOCI ŠKOLE A DĚTEM

9.4.2019

Spolek ŠKAMNA Ondřejov ve spolupráci se ZŠ bratří Fričů Ondřejov a podporou Obecního úřadu Ondřejov pořádá brigádu na školním pozemku/zahradě s cílem upravit pozemek tak, aby na něm mohla za příznivého počasí probíhat výuka našich dětí v  přírodě a na čerstvém vzduchu.

Pozemek je nyní zanedbaný a opravdu potřebuje naši péči – odstranit nálety, prořezat a skácet některé stromy, posekat a vyhrabat trávník, odstranit rozbité tabule skleníku, vyřezat divoké křoví,….

Přijďte nám pomoci

v sobotu 27.4.2019 od 8,30 hod.

dostat zahradu do stavu přijatelného pro výuku a venkovní pobyt.

Zájemce prosíme o přihlášení k účasti na e-mailu skamna@centrum.cz nebo sms zprávou na telefonu 602 37 37 84 (lze i přes WhatsApp).

Polední občerstvení i svačiny zajištěny!


Spolek ŠKAMNA Ondřejov ve spolupráci se Základní školou bratří Fričů Ondřejov Vás zve na tradiční Velikonoční jarmark

12.3.2019

který se bude konat

v sobotu 13. 4. 2019 od 9 hod. do 13 hod. v prostorách SKC Ondřejov.

Těšit se můžete na tradiční i nové prodejce:

  • velikonoční dekorace a květiny, proutěné výrobky, dřevěné i háčkované hračky, textilní výrobky a šperky, koření, výrobky mlékárny Tehov, papírenské zboží a mnoho dalšího
  • výrobky dětí ze školní družiny a školního klubu
  • stánek Spolku ŠKAMNA
  • dílničky pro děti – pletení pomlázek, výtvarná dílnička, pletení z pedigu
  • občerstvení domácí výroby – koláče, perníčky, jidáše, domácí chléb a pomazánky, linecké pečivo a další dobroty

PŘIJĎTE S NÁMI PŘIVÍTAT JARO, podpořit naše děti a spolek.

Vstupné je dobrovolné a bude použito na aktivity spolku zaměřené na podporu dětí a Základní školy bratří Fričů Ondřejov.


Záhony jsou hotové

26.3.2019

V sobotu 23.3. proběhla v pořadí 3. brigáda na projektu revitalizace záhonů před Základní školou bratří Fričů Ondřejov. Sešlo se v slunném a teplém sobotním počasí tentokrát 9 dobrovolníků a na programu byly závěrečné úpravy záhonů – jejich vypletí, přihnojení a následně aplikace mulčovací kůry. Práce probíhala opět pod taktovkou profíka Martina Novotného a šla nám rychle od ruky.

Všem dobrovolníkům patří i tentokrát velké díky, že si i v době víkendu a za hezkého počasí, kdy je na vlastních zahradách i doma spousta práce, našli čas a sílu na práci pro spolek a školu.

Projekt, podpořený Nadací ČEZ částkou 50 000,- Kč, se společnými silami podařilo dotáhnout do konce a záhony jsou hotové. Zbývá už jen dokončit administrativu spojenou s finančním darem Nadace a předat celé dílo do další péče zpět škole.

Přijďte se podívat – myslím, že už teď je na co se dívat. A jarní sluníčko jistě během krátké doby „vytáhne“ další květy. Díky všem.

Martin Pačovský


Předjarní řez ovocných stromů

11.3.2019

V neděli 3.3.2019 proběhla přednáška s praktickou ukázkou PŘEDJARNÍ ŘEZ OVOCNÝCH STROMŮ pořádaná naším spolkem pro vlastní členy. Sešlo se nás deset „ovocnářů“ připravených nasávat rady a zkušenosti. Přednášku i praktické ukázky vedl velmi názorným a zajímavým způsobem zahradník – profesionál, Martin Novotný.

Martin nám představil svůj způsob uvažování při řezu ovocných stromů různých druhů a různého stáří – od nově vysazených po staré kusy. Vše předváděl v praxi a trpělivě odpovídal na naše laické otázky. Pod jeho dohledem jsme si pak sami zkoušeli vlastní pěstební zásahy do růstu a vzhledu stromů vedeni hlavním Martinovým heslem – dívej se do stromu a mysli na to, co od něho chceš, kam jej chceš „vést“, co stromek „udělá“ po střihu za rok, za dva,…

Došlo i na rady a diskusi ohledně výběru vhodného nářadí a náčiní, hnojiv a ochranných postřiků.

Na závěr několik obecnějších poznatků:

  • Když profík stříhá a Vy přihlížíte, je vše jasné a máte pocit, že Vám krade myšlenky a stříhá přesně tam, kam byste nůžkami sáhli i Vy. Jakmile ale poodstoupí a je řada na Vás, vidíte, že to, co bylo jasné a zřejmé už udělal a to složité a nejasné zůstalo (zase) na Vás. Naštěstí je tu druhé moudré pravidlo (Martine, díky za něj):
  • Neexistuje jen jeden jediný správný řez daného stromu. A ještě:
  • Upravovat lze každý živý strom – jakéhokoli stáří a jakéhokoli stupně zanedbání nebo „pokaženosti“.

Takže: chutě do toho a když to nebude „úplně ono“, zavoláme profíka

A ještě na úplný závěr: velké poděkování Martinu Novotnému, který nám věnoval bez nároku na odměnu půl své neděle a to v době, kdy zahradníci už opravdu nemají času nazbyt.


Dar společnosti VWR International s.r.o. naší základní škole.

7.3.2019

Společnost VWR International s.r.o. sídlící v České Skalici darovala naší základní škole mikroskop, který pomůže zkvalitnit výuku biologie. Spolek ŠKAMNA Ondřejov pomohl tento dar škole zprostředkovat. Současně tato společnost nevyloučila další pomoc škole při  výbavě chemikáliemi a laboratorním sklem.

Chceme tímto společnosti VWR International s.r.o. za tento dar a spolupráci velmi poděkovat.

Fotografie je z předávání daru zaměstnankyní společnosti VWR International s.r.o. paní Zuzanou Škopkovou ředitelce školy paní Evě Štosové za účasti předsedy představenstva Spolku ŠKAMNA Ondřejov Martina Pačovského.

Společnost VWR International s.r.o. je globální dodavatel širokého sortimentu laboratorního vybavení. Více na www.vwr.cz


Zápis ze 7. jednání představenstva ŠKAMNA Ondřejov ze dne 11.2.2019

20.2.2019

 Zápis z hlasování ve formátu pdf

Představenstvo Spolku ŠKAMNA Ondřejov projednalo organizaci Velikonočního jarmarku a Školního plesu. Navrhlo zprovoznění nástěnky pro spolek na náměstí v Ondřejově. 


Zápis o hlasování představenstva Spolku ŠKAMNA Ondřejov mimo zasedání 30.1.2019

7.2.2019

 Zápis z hlasování ve formátu pdf

Představenstvo Spolku ŠKAMNA Ondřejov souhlasí s poskytnutím příspěvku na nákup odměn pro účastníky školní Recitační a pěvecké soutěže a na nákup medailí za sportovní soutěže pro žáky školy. 


Přehled činnosti spolku ve školním roce 2017/2018

8.2.2019

 Činnosti spolku ve formátu pdf


Zápis o hlasování představenstva Spolku ŠKAMNA Ondřejov mimo zasedání 22.1.2019

28.1.2019

 Zápis z hlasování ve formátu pdf

Představenstvo Spolku ŠKAMNA Ondřejov souhlasí s poskytnutím příspěvku 10 000,- Kč na autobusovou dopravu žáků 7. třídy ondřejovské školy na lyžařský výcvikový kurz 25.-31.1.2019.